Dieta kobiety w ciąży – jak powinna wyglądać?
Jesteś w ciąży? Jeśli tak, najpewniej wiesz, że musisz zdrowo się odżywiać. Co to oznacza jednak w praktyce? Głównie to, że Twoja dieta powinna być zbilansowana oraz bogata we wszystkie składniki odżywcze. W ten sposób zadbasz nie tylko o siebie, ale również o swoje dziecko. To, czym będziesz się odżywiać, wpłynie bowiem bezpośrednio na rozwój płodu. Dowiedz się więcej!
Dieta kobiety w ciąży – przydatne wskazówki
Oto wskazówki żywieniowe, o których warto pamiętać w okresie ciąży:
- jedz dużo warzyw, najlepiej surowych (np. brokuły, brukselki, marchew, natkę pietruszki),
- jedz dużo owoców, także tych suszonych,
- spożywaj sporo mięsa i drobiu (to świetne źródło białka),
- spożywaj dużo pełnego ziarna (np. takiego jak brązowy ryż, owies, płatki, kasze, pieczywo pełnoziarniste lub razowe),
- spożywaj sporo nabiału (np. mleko, kefir),
- spożywaj dużo zdrowych tłuszczów (np. orzechy, oliwę, awokado, nasiona, tłuste ryby, jak makrela czy łosoś),
- spożywaj dużo chudego białka (np. jajka, kurczaka, soczewicę, chudą wołowinę, ryby, rośliny strączkowe),
- spożywaj 5 posiłków o stałych porach, a wiec mniej więcej co 3 godziny – pamiętaj, że mają być to posiłki niezbyt duże,
W diecie należy uwzględnić także takie składniki, jak:
- wapń (np. nasiona sezamu, tofu, zielone warzywa liściaste),
- magnez (np. kaszę gryczaną, kakao, mak, białą fasolę, pestki dyni),
- witamina E (np. migdały, oleje roślinne),
- kwas foliowy (np. brokuły, szparagi, bób, fasola, awokado),
- jod (np. algi i wodorosty, zielone warzywa, ryby morskie),
- kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie, tran, olej lniany).
Warto też pamiętać, aby:
- w I trymestrze spożywać o 85 kcal więcej niż normalnie,
- w II trymestrze spożywać o 285 kcal więcej niż normalnie,
- w III trymestrze spożywać o 475 kcal więcej niż normalnie.
Dietę należy uzupełniać również płynami. Kobiety w ciąży powinny pić jej około 2,3 l na dobę.
Dieta kobiety w ciąży – jakich pokarmów warto unikać?
Zastanawiasz się, z jakich pokarmów podczas ciąży lepiej zrezygnować? Oto one:
- alkohol,
- dania gotowe,
- dania wysoko przetworzone,
- produkty z dużą ilością konserwantów.
Z diety dobrze jest wykluczyć także lody, ciasta, drożdżówki, dania typu instant czy napoje słodzone. Należy ograniczyć także dużą ilość tłuszczów zwierzęcych oraz podrobów.
Polecamy też przyszłym mamom unikać produktów wędzonych. Niewskazane jest także jedzenie wątróbki, która stanowi bogactwo żelaza, ale też witaminy A w postaci retinolu, które przedawkowanie grozi wadami płodu.
Jeśli jesteś w ciąży, na wszelki wypadek unikaj stosowania takich ziół, jak:
- arnika,
- rozmaryn,
- tymianek,
- estargon,
- piwonia,
- szafran,
- szałwia,
- czarnuszka,
- kolendra,
- piołun,
- jałowiec,
- niepokalanek,
- drapacz pospolity.
Podsumowanie
Nie jesteś pewna, czy dany pokarm może znaleźć się w Twojej diecie? Zastanawiasz się, czy możesz go spożywać? Jeśli tak, skonsultuj się z doświadczonym ginekologiem w ośrodku medycznym Hi-Gen. Nasi lekarze mają bogatą wiedzę na temat tego, co powinno się jeść przez pełne 9 miesięcy. Zadzwoń do nas na numer 791 004 003 i umów się z nami na wizytę już dziś!